Van oud-leerling naar docent: Christa Tijssen

In de rubriek ‘Van oud-leerling naar docent’ lezen we het verhaal van collega’s die op het Emmauscollege zijn gaan werken, nadat zij leerling op deze school zijn geweest. Waarom zijn zij weer teruggegaan naar deze plek? En hoe is het om collega’s te zijn met je oud-docenten? Deze week deelt Christa Tijssen, docente biologie/verzorging, haar verhaal! 

Waarom heb jij als groep 8’er voor het Emmauscollege gekozen?

Mijn ouders hadden een selectie gemaakt van scholen die zij wel bij mij vonden passen. Bovenaan stonden het Comenius en het Emmauscollege. We zijn naar beide open dagen gegaan. Op het Comenius werd ik heel stil en wilde ik snel naar huis. Hier voelde ik me meteen thuis en heb ik mijn ouders van lokaal naar lokaal gesleurd. En de tekendoos was de kers op de taart.

Wie was jouw favoriete docent tijdens jouw middelbare schooltijd en waarom? 

Meneer Steuns. Hij gaf het mooiste vak dat er is: biologie. En hij deed dat op een enthousiaste manier. Dan werden de planten uit de vensterbank getrokken om endocytose na te spelen of moesten we door de klas lopen met bordjes met baarmoeder en zaadcel om ons nek. Die laatste activiteit doe ik nu ook in mijn les!

Ben jij wel eens naar C4 gestuurd? Zo ja, wat had je uitgespookt? 

Ik heb mijn broertje moeten vragen of het vroeger ook al C4 was, als je eruit gestuurd werd. Dat geeft aan hoe vaak ik eruit gestuurd ben: nooit.

Wat voor type leerling was jij op school? 

Ik denk/weet dat veel oud-docenten zich mij niet zo heel goed herinneren. En dat neem ik ze niet kwalijk ;). Ik viel het liefst zo min mogelijk op, leerde hard en ging zo snel mogelijk weer naar huis.

 

Welke kolderdag stunt werd er in jouw eindexamenjaar uitgehaald? 

Kolderdag was ten strikte verboden in ons jaar, omdat het een aantal keer daarvoor gigantisch uit de hand was gelopen. We hebben ons verkleed die dag en twee klasgenoten met auto hebben hun auto voor de school geparkeerd en keihard muziek gedraaid.

Wat is het meest bijzondere/grappigste/leukste dat jij hebt meegemaakt als leerling op het Emmauscollege?

We hebben Tuin op zijn 30ste verjaardag een ballon gegeven met 30. Die ballon stond helemaal vol geschreven met wat er nu ging komen: een kunstheup, kunstgebit, tena-lady’s, etc. We vonden onszelf echt supergrappig. Ik ben nu 30…

Klassenfoto 2008-2009, Christa zit op de derde plek van rechts (naast de twee jongens)

Welke opleiding ben je gaan volgen na je schooltijd?

Na uitgeloot te zijn voor geneeskunde ben ik biologie gaan doen. Na mijn master Behavioural Ecology heb ik de eenjarige docentenopleiding gedaan.

Wat voor type docent ben jij? 

Betrokken, behulpzaam en duidelijk. Ik sta niet bekend als streng, maar heb een hekel aan leerlingen die door me heen praten en leerlingen die nonchalant met hun schoolwerk omgaan.

Wat is voor jou de meest opvallende aanleiding geweest voor het eruit sturen van een leerling?

Je moet het echt bont hebben gemaakt, wil ik je eruit sturen. Dan heb je echt het bloed onder mijn nagels uit geschraapt.

Waarom ben je op het Emmauscollege gaan werken? 

Na mijn opleiding heb ik een tijd als bijlesdocent gewerkt. Dit was de eerste school met een vacature waar ik mezelf wel zag werken. Zo is mijn eerste sollicitatie tot nu toe mijn enige geworden.

Hoe is het om collega’s te zijn met je oud-docenten?

In het begin wel even wennen. Met name bij de wat oudere docenten moest ik mezelf echt dwingen om hun voornaam te gebruiken en geen u te zeggen. Inmiddels is het heel gewoon. Al merk ik soms nog wel eens dat ik me opeens weer even leerling voel i.p.v. collega.

Is het Emmauscollege veranderd, sinds je hier eindexamen hebt gedaan? 

Ja, naar mijn idee zijn we losser geworden. Minder streng op de regels. Misschien was het alleen mijn beleving, maar zonder blikken of blozen een deadline aan je voorbij laten gaan en dan je schouders ophalen, ik had het niet gedurfd. Overigens is losser worden niet altijd erg. Ik denk dat er tegenwoordig goed wordt gekeken naar toetsdruk, meer maatwerk en ook naar het plezier beleven aan het leren.

Vind je dit een leuke rubriek? Neem dan volgende week weer een kijkje op onze jubileumwebsite. Dan vind je het verhaal van een volgende collega.. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *