In maart 2013 schreef Peter de Leeuw (docent wiskunde 1969-2013) De Kronieken van het Emmauscollege, een boek dat in beperkte oplage is uitgebracht om de geschiedenis van de school te vertellen. Na zijn afscheid, heeft hij deze stukken aangevuld met de jaren 2014, 2015, 2016. Dit werd uiteindelijk het Lustrumboek ter gelegenheid van 45 jaar Emmaus. Bij het schrijven van de geschiedenis heeft Peter vooral gebruik gemaakt van zijn eigen archief, schoolkranten, gidsen enzovoort. Veel leesplezier bij het Emmausverhaal | Deel 3 | 1991-2001!
1991-1992
De schoolpopulatie vertoont weer een lichte daling, nu tot 1183 leerlingen.
De lokalen A18 en A19 worden in augustus met behulp van een hijskraan naast de school geplaatst.
Omdat de reistijd per bus naar Boedapest toch wel erg lang is, is besloten om nu met 5VWO in oktober naar Praag te gaan. Op het programma staan onder andere bezoeken aan een school, de Praagse Burcht, een zilvermijn, Teresiënstad, theater Laterna Magika, de Skodafabriek, een glasblazerij en uiteraard de Mac Donalds.
Emmaus viert dit jaar haar vierde lustrum. Het hoogtepunt is het feest voor alle leerlingen en medewerkers in de beroemde disco Tomorrowland. Op het programma staan verder een reünie, een film, een vossenjacht, een bezoek aan zwembad de Blinkert, een kermis in de school en een optreden van de Rotterdamse cabaretgroep Trio de Janeiro.
Voor het eerst komt er een expositieruimte waar medewerkers hun eigen werk mogen tentoonstellen. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt.
In februari begint de Koffie-oorlog. De aanleiding is dat de automaten in Aula en Binnenhof zwaar beschadigd zijn door vandalisme. Daarom worden de koffieprijzen verhoogd van 35 cent naar één gulden om met de opbrengst de schade te kunnen repareren. De hele school staat op zijn kop en na veel demonstraties en protesten wordt de prijs verlaagd naar 50 cent zodat de vrede weer kan worden getekend.
In april komen de Bandjesavond en de Nacht van het Ei; in mei wordt de negende strandwandeling gehouden.
Liesbeth Bitter neemt na vele jaren trouwe dienst afscheid van het Emmauscollege.
Het schooltoneel brengt de voorstelling Eind Goed Al Goed.
1992-1993
Op 13 september wordt tijdens een eucharistieviering in de aula moderator Wilko Bloem door bisschop Bär tot diaken gewijd.
Het aantal leerlingen is na de daling van vorig jaar nu weer toegenomen tot 1214.
De conrectoren Margriet Brunsmann en Jacques Polman vieren in oktober hun zilveren schooljubileum. Er wordt de hele dag gefeest, met een buffet, aubade, receptie en een avondfeest waarop een optreden van Theo Rethans en Arti Bos als Jacobse en van Es.
In oktober gaat 4HAVO weer op survival en 5VWO gaat voor de tweede keer naar Praag. Na de nachtelijke gang- en kamerfeesten wordt overdag het uitgebreide en met zorg samengestelde programma door een aantal leerlingen slaapdronken en katerig uitgevoerd.
Door de invoering van het vak Techniek moet het gebouw weer worden uitgebreid. Er zal een nieuwe vleugel aan het gebouw worden toegevoegd met vijf theorielokalen, een technieklokaal, een verzorginglokaal, een informaticalokaal en een handvaardigheidlokaal. Tot dan zal er gebruik worden gemaakt van twee portocabines en van een afgedankte fabriekshal aan de Hoofdweg vlak bij de school, die het Provisorium zal worden genoemd.
Verder wordt er een begin gemaakt met de begeleiding van dyslectische, faalangstige en hoogbegaafde leerlingen. Omdat de rol van de sectieleiders steeds belangrijker gaat worden, is besloten om daar vanaf dit jaar een vergoeding voor te geven. Per 1 januari is het Formatie Budget Systeem ingevoerd. Er komt ook voor het eerst een samenwerking met de Bedrijfsgezondheidsdienst.
De leerlingen van de HAVO-examengroep Tekenen maken een fresco van twaalf vierkante meter op de wand tegenover de bibliotheek en dit fresco wordt op 22 januari onthuld door Ria Lubbers. De titel is: Rotturdam Ech Wel.
Jules Deelder komt als gast in de Boekenweek met eerst een spraakmakend optreden in de aula, gevolgd door een zeer bijzonder interview met de redactie van de schoolkrant.
De toneelgroep speelt in april het stuk Feestvarkens en zwarte schapen.
Voor de tiende keer wordt in mei de traditionele strandwandeling van Scheveningen naar ’s Gravenzande gehouden.
In juni zijn er weer de succesvolle Bandjesavonden. De naam heeft overigens niets te maken met cassettebandjes, maar met de optredende schoolbandjes.
1993-1994
Op 1 augustus 1993 valt het startschot voor de Basisvorming.
Chris Breedveld wordt de hoofdbewoner van het Provisorium, de barak op het verlaten fabrieksterrein. In de winter is het er ijzig koud en moeten de toiletten af en toe ontdooid worden.
In september mag 4HAVO weer op survival en gaat 5VWO voor het derde jaar naar Praag. De cultuur is niet aan iedereen besteed, maar de avonden en nachten zijn ook dit jaar weer erg geslaagd.
Op 1 december slaat Ria Beerenbroek, hoofd van de administratie, de eerste paal voor de volgende nieuwbouw, die gepland is in de heemtuin van Biologie. Daarna zullen de heiende palen, de drillende boren, de bonkende binten en een afgesloten trappenhuis het schoolleven voor een groot deel gaan overheersen.
Voor de eerste keer organiseert de leerlingenraad op 14 februari een Valentijns actie, waarin je op de gangen aan het aantal uitgedeelde rozen duidelijk het verschil tussen populaire en minder populaire leerlingen kunt zien. Hoewel, je kunt natuurlijk ook rozen voor jezelf hebben besteld.
In de Boekenweek komt schrijver Leon de Winter voorlezen en daarna signeren uit eigen werk. De zusters van Meisjesstad mogen nu om de twee jaar hun loten door brugklassers laten verkopen.
Volgens goede traditie zijn er in mei weer de twee Bandjesavonden, met dit jaar als hoogtepunt een optreden van brugklasser Elian Gedeon met het zelfgeschreven nummer Wanna find out. Op de achtergrond is nog een stukje gitaar te zien van wiskundedocent Jos Jönsthövel.
Bij de diplomauitreiking is de Emmauspen, jarenlang het cadeau van de oudervereniging, vervangen door het eerste Fotojaarboek. Prachtig uitgevoerd en deze traditie is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.
Opvallend is dat bij de HAVO-leerlingen de Ardennenreis en bij de VWO-leerlingen de Praagreis het hoogtepunt van hun Emmaustijd blijkt te zijn. Het genoten onderwijs wordt nauwelijks vermeld.
1994-1995
Dit schooljaar zal een jaar worden vol premières en finales.
Op 31 augustus wordt met 101 medewerkers de magische grens van 100 overschreden. De Buitenhof, de nieuwe vleugel van het schoolgebouw, wordt officieel geopend, gevolgd door een optreden van de popgroep Back to Basics. De buitentuin is nu een binnentuin geworden. De leerlingenraad biedt de school een schilderij aan van de bekende kunstschilder Joop van den Driessche, dat op de B-verdieping komt te hangen.
In september mogen 5VWO en 4HAVO weer naar Praag en de Ardennen. En eindelijk worden de lunchconcerten na jaren afwezigheid, weer in ere hersteld; ook wordt op 11 november de filmclub opgericht onder de enthousiaste leiding van docente Engels Marjan de Rijke.
In november wint tijdens het Scholieren Eenakter Festival in het Hofpleintheater het toneelstuk Ubu Roi de eerste prijs. Volgens het rapport van de vakjury een moderne toneelklassieker uit de school van het Absurdisme, in een daar perfect bij passende bizarre stijl.
Leerlingen Nataschenka van Oort en Francesc Montserrat krijgen de prijs voor de beste vrouwenrol respectievelijk mannenrol.
Door de Eerste Kamer wordt een wetsvoorstel goedgekeurd waarbij op iedere school een leerlingenstatuut verplicht wordt gesteld, zodat iedereen kan zien wat de rechten en natuurlijk ook de plichten van een leerling zijn.
Wiskundedocent Peter de Leeuw viert in oktober zijn zilveren Emmausjubileum in de aula die voor deze gelegenheid is omgebouwd tot Woodstock 3.
Dresscode: alles mag, als het maar ergens in de sixties is gedragen. De onwetende jubilaris verschijnt zelf in een net pak. Verder flower power, wierook, kaarsen, kussens, provo’s, boerenkool, witte fietsen en veel fraaie versieringen met als thema Snoopy, de favoriete stripheld van de jubilaris. Wiskundecollega Piet Goverde houdt een fraaie toespraak. En een live band zorgt voor de gewenste Stones-nummers.
Voor het jaarlijkse kerstbal krijgen de brugklassers in de aula dansles van bovenbouwleerlingen.
Het ECE wordt opgericht, een afkorting van Educatief Centrum Emmauscollege. Arti Bos is de eerste coördinator van het ECE. De aanpak is uniek in Rotterdam, want de professionele cursussen zijn toegankelijk voor alle volwassenen. Een cursus van 10 lessen kost 275 gulden.
In de kerstvakantie wordt door vandalen de vloer van de Binnenhof onder water gezet. Op 23 maart komt een externe visitatiecommissie de school bezoeken. De commissie Man Overboord wordt opgericht om de doeltreffendheid en doelmatigheid van ons onderwijs onder de loep te nemen.
In de Boekenweek wordt schrijver Joost Zwagerman uitgenodigd. Jaren later zal zijn broer Alexander hier aangesteld worden als docent Engels.
Op 9 mei komt bisschop van Luyn praten over de rol van het katholieke onderwijs in de samenleving. In mei zijn er weer de bandjesavonden met volle zalen en een enthousiast publiek. Voor de twaalfde en laatste keer wordt in mei de strandwandeling gehouden, nu met 200 deelnemers.
Het schooltoneel brengt Yvonne van Bourgondië, de laatste voorstelling met regisseur Kor de Kruif.
Op 27 mei wordt op een waardige manier afscheid genomen van het Provisorium met het blazen van de “Last Post” door Marijn Feddes.
1995-1996
De Projectgroep Tweede Fase gaat zich bezighouden met de ingrijpende ontwikkelingen die zich aan het voltrekken zijn in het onderwijs van de bovenbouw. Voor het eerst wordt de verplichting tot het houden van vier sectievergaderingen ingevoerd. Er komt een nieuwe beoordelingsprocedure voor nieuwe medewerkers; ook een scholingsjaarplan ziet het licht.
In september gaan 5VWO en 4HAVO weer naar Praag en de Ardennen.
In oktober viert Theo Jurgens zijn zilveren jubileum. Het feest staat in het teken van de jaarlijkse Ardennenreis waar hij in de functie van conrector volgens eigen zeggen de leukste jaren van zijn schooltijd heeft doorgebracht met zijn geliefde 4HAVO-mentoren. Hij heeft de HAVO tot de parel aan de kroon van het Emmauscollege gemaakt, wordt hem verteld. Als speciale gasten zijn uitgenodigd zijn ex-collega’s van Stella Matutina waar hij. Alweer volgens eigen zeggen, ook de leukste schooltijd van zijn leven heeft beleefd. In een leerlingensketch wordt hij op de hak genomen vanwege zijn provocerende vrouw-hoort-aan-het-aanrecht-gedrag.
Het Talendorp voor klas 3 wordt ingevoerd. Derdeklassers worden hierbij blootgesteld aan Gemüsegeschäfte, Host Families, restaurant Chez Jacques e.d. De originele vormgeving trekt ook veel landelijke belangstelling.
Zin in Kerst en Zin in Pasen komen met The Wave en een toneelstuk over het Derde Rijk.
In februari neemt docent Engels Jos Aarendonk, bijgenaamd Mr Peppermint, afscheid. Hij is een van de fervente voorstanders van het takensysteem geweest en staat bekend om zijn onnavolgbare berekeningen van de rapportcijfers.
In maart hebben de Bandjesavonden wederom groot succes. Schrijver Bart Chabot komt tijdens de Boekenweek een enthousiaste lezing houden.
In april 1996 komt Mies Terstroet, een bevlogen en warm bestuurslid, te overlijden. Zij heeft jarenlang haar beste krachten ingezet voor de school en wist bij schoolfeesten altijd zeer persoonlijke en spontane toespraken te houden.
Voor filmliefhebbers wordt de film Novecento in zijn volle lengte van 320 minuten in de aula vertoond. In de pauze verzorgt een Italiaanse traiteur de catering. De film krijgt kritiek vanwege het vertoonde geweld in de film.
Verder komen er voor het eerst voor klas 3 een excursie naar Keulen, een dagreis naar museum Orsay in Parijs voor een aantal leerlingen uit klas 5VWO en in de meivakantie voor liefhebbers in 4VWO een reis naar Engeland.
Voor de examenleerlingen wordt met succes een spoorboekje gemaakt voor de drie weken die nog resteren voor het CSE.
In mei brengt het schooltoneel onder regie van dramadocent Emiel van Ekert het stuk Voorjaarsontwaken. Voor het eerst wordt er een Multiculturele week gehouden onder de bezielende leiding van docente Handvaardigheid Inge Smilde. Nieuw is de commissie DOOS (DOcenten Ontspanning en Sport). Zij organiseert in de meivakantie een wadloopweekend voor medewerkers in een kampeerboerderij in Friesland.
Op 11 juni vindt in Plan C de eerste Emmaus-City Music Award plaats. Muzikale leerlingen van beide scholen strijden om de hoofdprijs, die uiteindelijk eerlijk over beide scholen wordt verdeeld.
1996-1997
Dit schooljaar zal de annalen ingaan als het jaar van het 4 HAVO project, dit als voorbereiding op de komende Tweede Fase. De “lump sum” is ingevoerd en het Emmauslogo heeft een nieuw jasje gekregen. Ook wordt het werkverdelingsbeleid ingevoerd. Alle tweedeklassers krijgen voor het eerst het vak Informatiekunde. Verder wordt besloten om in de bovenbouw alleen leerlingen te bespreken die door resultaten, werkhouding of gedrag daarvoor in aanmerking komen. De regel: zwak overgangsrapport na doubleren niet toegestaan wordt afgeschaft.
Voor de laatste keer gaat 5VWO in september naar Praag. Volgend jaar zal de internationalisering worden ingevoerd voor 4VWO en 4HAVO.
Op 12 oktober 1996 begint in het kader van het vijfde Emmauslustrum onder het motto: Emmaus in beweging een drukke feestweek voor 1348 leerlingen. De organisator is gymnastiekdocent Peter van Vliet. Op het programma staan onder andere bowlen, sponsorsteppen, zwemmen, fietsenralley, vossenjacht, lasergame, beachvolley, een filmmarathon van 25 uur en als hoogtepunt het feest in disco La Xala.
In de Binnenhof vertoont de Belgische wereldkampioen buikspreken Gert Boulard zijn kunsten, met docent maatschappijleer Huub Philippens in een hoofdrol als stoomtreintje. In het kader van de culturele activiteiten wordt schrijver Ronald Giphart op school uitgenodigd. De commissie Publiciteit en Werving heeft ervoor gezorgd dat de naam Emmauscollege vanaf nu op de stadsplattegronden is geplaatst. In februari worden voor het eerst de optredens van schoolbandjes en zangers losgekoppeld en komen er voortaan een bandjesavond en een Nacht van de Muziek.
Op 21 maart wordt voor de tweede keer met groot succes het Talendorp georganiseerd. In mei wordt een begin gemaakt met de internationalisering, met wederzijdse uitwisseling in gastgezinnen. Op vrijwillige basis gaat een groep leerlingen uit 5VWO met Frans in hun pakket naar Fougères in Bretagne en een aantal leerlingen uit 4VWO vertrekt naar Engeland. Om de onderlinge band tussen beide scholen te versterken, krijgen alle medewerkers van City en Emmaus een gezamenlijke boottocht inclusief diner aangeboden op raderboot De Nederlander.
En op 9 juni vindt in Hal 4 voor de tweede keer de Musical Award plaats, de muzikale competitie tussen het Emmauscollege en het Citycollege.
Het schooltoneel brengt de productie De goede mens. De cheerleaders worden op 27 mei Nederlands schoolkampioen en treden dan op in de Amsterdam Arena.
1997-1998
De Praagreis van 5VWO is vervangen door een reis naar Limburg. Voor veel leerlingen is dit een behoorlijke teleurstelling na alle sterke verhalen van hun voorgangers.
Hans Brouwer viert in september zijn zilveren jubileum. Dit keer worden de prachtige decors die hij zelf jarenlang voor anderen heeft ontworpen, door andere vakcollega’s gemaakt.
Na wat gedoe met de schoolkrant van vorig jaar, waardoor het tweede nummer nooit is uitgekomen, is de krant nu vernieuwd. Het oudergedeelte en het docentendeel werden ook steeds minder gelezen, dus is de splitsing weer ongedaan gemaakt.
In november nemen Nancy Fredriks en Floor Bouwman in Paradiso voor de nieuwe schoolkrant een interview af met de Spice Girls, die op hun tournee ook Nederland aan doen.
Op 17 februari is er een landelijke staking tegen de werkdruk in het onderwijs. In februari wordt voor de tweede keer de Nacht van de Muziek georganiseerd. In museum Boijmans wordt in het kader van een sponsoractie een speciale binnenmuur aangebracht, waarin ook een steen met de naam van de school erop wordt geplaatst. In april 1998 komt er in opdracht van het Ministerie van Onderwijs een landelijk onderzoek naar het toelaatbare gewicht van schooltassen.
En in mei brengt het schooltoneel de Midzomernachtsdroom.
1998-1999
De aflevering van het meubilair is vertraagd zodat in sommige lokalen tijdelijk examentafels zullen worden geplaatst. De schoollicentie voor Word Perfect is afgeschaft en er is nu een licentie voor Word. Door gebrek aan lokalen worden de tweede en derdeklassen ondergebracht in de Meerpaal aan de Kreeftstraat. Voortaan zullen de absentenbriefjes na elke les worden opgehaald.
Op 18 oktober wordt de eerste vergadering van de Coördinatie Commissie Onderwijs gehouden, beter bekend onder de afkorting CCO en bestaande uit alle sectieleiders. Op 22 november gaat Jan de Koning met pensioen. Hij heeft 18 jaar op het Emmaus gewerkt en is op veel fronten, met name als voorzitter van de MR, erg actief geweest voor de school. Hij laat de school een lijvig dossier na over het wel en wee van zes jaar MR.
In februari is er weer de traditionele Nacht van de Muziek.
Het schooltoneel brengt in mei Peer Gynt.
Op 8 juli neemt de bij iedereen geliefde docente Nederlands en altijd zorgzame brugklasmentor Winnie Snijders na 24 jaar afscheid van het Emmaus. Haar afscheidsfeest staat in het teken van Ot en Sien. Ze heeft de grootste commissiedichtheid in de geschiedenis van de school met 20 commissies in 23 jaar.
1999-2000
En eindelijk is het dan zover, de Tweede Fase, beter bekend als het Studiehuis, is ingevoerd. Het PTA gaat hierbij een grote rol spelen. Leerlingen in de bovenbouw zijn nu ook verplicht om een grafische rekenmachine aan te schaffen en zelfstandig met studiewijzers aan de slag te gaan. Ook de lestijden zijn veranderd. Voortaan is na elke twee uur een pauze ingelast zodat er beter met blokuren kan worden gewerkt.
Op maandag 6 december vindt er een landelijke leerlingenstaking tegen de Tweede Fase plaats op het Malieveld. Zoals van te voren al werd gevreesd, eindigt de staking door relschoppers in een grote chaos waarbij de ME moet worden ingezet.
In de school is intussen een grote verbouwing aan de gang. De C-verdieping en de gymvleugel worden verbouwd en er komen een fitnessruimte en een mediatheek.
De personeelskamer verhuist naar de oude garderobe en de oude personeelskamer wordt het nieuwe muzieklokaal.
Het kerstbal wordt vanwege de verbouwing gehouden op twee partyboten, die onderling verbonden zijn met een griezelig smal loopplankje. Het feest valt bijna letterlijk in het water. Leerlingen staan in lange rijen buiten in de regen, kleumend in hun cocktailjurkjes, te wachten tot ze eindelijk aan boord kunnen. En eenmaal binnen blijkt de garderobe niet berekend te zijn op zoveel bezoekers.
In mei wordt het toneelstuk Romeo en Julia opgevoerd.
2000-2001
In de zomervakantie zijn de docenten Jeroen de Vries en Peter van Vliet in het huwelijk getreden met respectievelijk de collega’s Michaela Kley en Monique Heijnen.
De nieuwe personeelskamer wordt officieel in gebruik genomen en in de docentenwerkruimte zijn nu computers geïnstalleerd. Op 1 oktober wordt het nieuwe cijferprogramma Puntboek ingevoerd.
Naast de traditionele tafeltjesavonden waarop de ouders de docenten mogen oproepen, worden nu voor het eerst de stoeltjesavonden ingevoerd. Op deze stoeltjesavonden mogen mentoren op hun beurt de ouders van hun mentorleerlingen oproepen.
De naam tafeltjesavond is trouwens ontstaan in de jaren zeventig, toen de school nog klein was en docenten daarom allemaal in de aula aan een eigen tafeltje konden zitten. De ouders moesten dan aan de zijkant wachten tot ze aan de beurt waren.
Henk Frijters stapt na 14 jaar uit de redactie van de schoolkrant. Docent Nederlands Aad van den Ende neemt het stokje over en de krant krijgt direct een ander uiterlijk. Het wordt de vierde jaargang nummer 1 (deze nummering is trouwens niet correct want de eerste schoolkrant dateert al uit 1976).
Op 1 december vindt de opening plaats van de volgende uitbreiding en verbouwing van de school. Tevens wordt het zilveren jubileum van Jos Arends gevierd.
Het jaarlijkse Kerstbal wordt voor het eerst in de Cruise Terminal gehouden, een immens complex op de Kop van Zuid.
De toneelgroep brengt in april Faust aan de Maas in de Laurenskerk met spelers en muzikanten uit Nederland, België en Duitsland.
In mei wordt voor de zesde keer een Multiculturele week gehouden, nog steeds onder de bezielende leiding van Inge Smilde.
Er is dit jaar door leerlingen op grote schaal gefraudeerd met de absentenbriefjes die buiten het lokaal moeten worden opgehangen. Daarom zullen komend schooljaar de bijbehorende klemmetjes aan de binnenkant van de deur worden geplaatst.
Op 16 juli komt op 64-jarige leeftijd oud-rector Gijs Bakker te overlijden. Hij zal in de herinnering blijven als een rector die acht jaar lang op een gedreven en duidelijke Rotterdamse wijze leiding heeft gegeven. Als mens was hij ook zeer betrokken bij het wel en wee van de Emmausgemeenschap. Onder zijn leiding werd de nieuwbouw van de school in Oosterflank gerealiseerd en werd het fundament gelegd voor de gezonde en sterke school die het Emmauscollege nu is.
Benieuwd naar de jaren die hierop volgden? Lees hier het Emmausverhaal | Deel 4 | 2001-2011
Comments 3
Pingback: Het Emmausverhaal 1971-1981 (geschreven door Peter de Leeuw) | Emmauscollege
Pingback: Het Emmausverhaal 1981-1991 (geschreven door Peter de Leeuw) | Emmauscollege
Pingback: Het Emmausverhaal 2001-2011 (geschreven door Peter de Leeuw) | Emmauscollege