Het Emmausverhaal 1981-1991 (geschreven door Peter de Leeuw)

In maart 2013 schreef Peter de Leeuw (docent wiskunde 1969-2013) De Kronieken van het Emmauscollege, een boek dat in beperkte oplage is uitgebracht om de geschiedenis van de school te vertellen. Na zijn afscheid, heeft hij deze stukken aangevuld met de jaren 2014, 2015, 2016. Dit werd uiteindelijk het Lustrumboek ter gelegenheid van 45 jaar Emmaus. Bij het schrijven van de geschiedenis heeft Peter vooral gebruik gemaakt van zijn eigen archief, schoolkranten, gidsen enzovoort. Veel leesplezier bij het Emmausverhaal | Deel 2 | 1981-1991! 

  • Lees hier het Emmausverhaal | Deel 1 | 1971-1981

1981 -1982

Het gebouw raakt met 829 leerlingen nu werkelijk overvol. Daarnaast zijn op diverse plaatsen de sporen van verval al duidelijk zichtbaar.

In november wordt op een grootse wijze het tweede lustrum gevierd gedurende een feestweek die in goede banen wordt geleid aan de hand van een indrukwekkend programmaboekje. Op het programma staan onder andere een damsimultaan tegen wiskundedocent Peter Bronstring, het maken van een film over de school, softe polderpop, het optreden van een goochelaar, een bingo, sportinstuif, bowlen, avonddropping en een strandwandeling. Het docentencabaret mag toch doorgang vinden ondanks volgens sommigen ietwat beledigende teksten over een paar collega’s. 

De toneelgroep onder leiding van Henk Gras voert in januari voor het vijfde achtereenvolgende jaar een stuk op van Shakespeare. Dit keer is Hamlet aan de beurt. Na de pauze wordt het stuk Bedroomfarce gespeeld. 

In 1982 wordt in de Tweede Kamer de Wet op de Medezeggenschapsraden aangenomen. De eerste Onderwijscommissie van het Emmaus ziet het licht. En de kantine is omgebouwd tot twee nieuwe leslokalen zodat er nog meer gebrek komt aan pauzeruimte…

Dit schooljaar is het laatste jaar in de noodbouw. Op 2 april wordt door mevrouw van IJperen, voorzitter van de deelgemeente, de eerste paal geslagen van het nieuwe gebouw. Alle leerlingen, een aantal van hen zelfs verkleed als paal, gaan in een lange optocht van de noodbouw naar de bouwplaats aan de Varnasingel.  De eerste paal, geverfd als een soort roze zuurstok, wordt onder het huidige lokaal A20 geslagen.

Natuurkundedocent Jan de Koning heeft een zeer bijzonder paallied geschreven op muziek van muziekdocent Pieter Pieters. Jacques Polman houdt zijn befaamde paalspeech. De bouwsom van de nieuwbouw, exclusief de grond, bedraagt ruim zeven miljoen gulden.

 

1982 -1983

In september wordt de eerste Voorlopige Medezeggenschapsraad opgericht. De raad bestaat uit een afvaardiging van ouders, docenten, leerlingen en niet-onderwijzend personeel. Een van de eerste onderwerpen op de agenda is het gevaar van blijvende gehoorbeschadiging tijdens luidruchtige disco’s. De VMR is daarmee haar tijd duidelijk ver vooruit. 

Via Peter Bronstring krijgt de school de beschikking over een diagnosetoets voor de brugklas om woordblindheid te onderzoeken. De schoolleiding belooft om de schoolklok zoveel mogelijk synchroon met de radiotijd te laten lopen.

Met toestemming van de inspectie wordt op school het nieuwe vak Voordrachtskunst ingevoerd, dat zal worden gegeven door de nieuwe docente dramaturgie Tine Apol.

Op 29 oktober wordt het hoogste punt van de nieuwbouw gemarkeerd door het hijsen van de vlag door de jongste leerling van het Emmauscollege Michiel van Jaarsveld. De verplichte bouwhelm mag hij houden. Daarna wordt het traditionele pannenbier uitgeschonken.

In november begint een landelijke staking binnen het onderwijs. Niet alleen tegen de 1,65% loonsverlaging maar ook tegen een heel pakket maatregelen die het onderwijs niet ten goede zullen komen. De meerderheid van de Emmausdocenten gaat een week in staking met tekendocent Hans Brouwer als stakingsleider. Dit roept veel weerstand en onbegrip op bij het oudercomité en het bestuur. Helaas wordt na de staking een loonsverlaging van maar liefst 1,85% ingevoerd. Gelukkig heeft de lustrumschrijver in deze week eindelijk de tijd gehad om thuis wat muren te kunnen granollen.

In mei wordt de driedaagse voor de brugklas weer ingevoerd. De brugklassers en hun begeleiders fietsen in een lange colonne van school naar de jeugdherberg Ockenburgh in Den Haag. Deze jeugdherberg heeft een lage buitengalerij rondom alle slaapzalen, zodat de begeleiders ’s nachts wanhopig in de omliggende bossen op zoek moeten naar stiekem weggeglipte brugklassers, zodat hun nachtrust onder de Arbo-normen komt te zitten.

Op 17 juni wordt het nieuwe schoolgebouw opgeleverd. Een grote ploeg ouders, leerlingen en medewerkers onder leiding van Albert Weijers, Hans Brouwer en Jan van der Pluijm, draagt zorg voor het verhuizen, het schoonmaken, het inrichten en aankleden van de lokalen, gangen, hallen en andere ruimtes. Dit alles om een groot bedrag aan verhuis- en schoonmaakkosten uit te sparen. Het zware werk wordt uiteraard uitgevoerd door professionele verhuizers.

Het oude gebouw aan de Michelangelostraat valt in de loop van de tijd aan vandalisme ten prooi en zal uiteindelijk gesloopt worden. Nu is er alleen nog maar een grasheuvel te bezichtigen.

 

1983 -1984

Tijdens de openings-APV belooft de schoolleiding dat ze zich zal buigen over de mogelijkheid om op iedere gang een stoffer en blik te stationeren. En bij storing van de lift moet in ieder geval Theo Jurgens gewaarschuwd worden. 

Met de docentenraad worden afspraken gemaakt over het koffiedrinken buiten de pauzes. Bij wijze van experiment zal er gedurende een maand om 09.55 uur voor docenten koffie en thee verkrijgbaar zijn op de 1e en 2e verdieping. Op voorstel van de schoolleiding zal iedere docent gedurende het schooljaar bij toerbeurt een bardienst van een half uur moeten vervullen. Iedereen gaat hiermee akkoord.

Op 12 oktober wordt de nieuwbouw officieel geopend met bisschop Bär als speciale gast.

Tijdens deze opening worden lange en soms ook langdradige toespraken gehouden, maar gelukkig zijn er ook veel feestelijke activiteiten zoals een uitvoering van de Missa Brevis, beter bekend als de Rockmis, gecomponeerd door leerling Peter Suijker uit 6VWO en de Ouverture van Willem Breuker, uitgevoerd door een groep leerlingen onder leiding van Pieter Pieters. Verder zijn er een fietsenralley, een mini-marathon, een vossenjacht, een rodeo, cabaret en muziek van live bands.

In de aula zijn door kunstenares Karla Kaper vier grote gezandstraalde spiegelramen aangebracht ter gelegenheid van de nieuwbouw. Er worden ook veel cadeaus aangeboden. 

Het bestuur schenkt een amfitheater voor in de nieuwe schooltuin. De medewerkers geven een groot buitenschaakspel en van de ouders komt een bijdrage van ruim tienduizend gulden voor de aanschaf van tien computers voor het vak Informatica. 

Veertig moeders hebben maandenlang aan vier wandtapijten gewerkt en deze worden nu officieel aangeboden aan de school. De “Grote Drie” van de bouwcommissie, de heren Hollink, Joosten en Bakker, worden gehuldigd met een groot schilderij.

In dit schooljaar wordt in 3HAVO en 4VWO het vak Informatica ingevoerd. Daarin wordt gebruik gemaakt van tien monitoren, tien cassetterecorders en tien microcomputers van het bekende type ZX Sinclair Spectrum.

In november worden in het kader van de 1% regeling vier lichtmasten van de hand van Karla Kaper rondom het amfitheater geplaatst. Vele jaren later zullen ze weer worden weggehaald vanwege de zoveelste uitbreiding van de school. Ook het grote en dure schaakspel zal dan geruisloos in een vuilcontainer verdwijnen…

Geschiedenisdocent Pieter van der Oort, bijgenaamd Petrus Loci, neemt op 17 december op barokke wijze afscheid van het onderwijs met een groots feest in de Centrale Hal, die voor deze gelegenheid is omgetoverd tot Palazzo Loci. 

In januari wordt in Haamstede de roemruchte docentenconferentie gehouden over onderwijskundige problemen, met als speerpunt de motivatie van de leerling in 2HAVO. De conferentie duurt twee dagen met bijbehorende overnachting. Een aantal docenten laat zich daar ’s avonds van een onverwachte en soms ook verrassende kant zien.

Op 1 februari verschijnt de eerste editie van de schoolkrant in de vorm van een journalistieke drie-in-de-pan: ouder-gedeelte, medewerkers-gedeelte en leerlingen-gedeelte. 

Door overmatig gebruik van alcohol loopt het carnavalsfeest op school volledig uit de hand en wordt daarna tot groot verdriet van “buutreedner” Jacques Polman voor altijd afgeschaft.

Op 20 maart vindt het allereerste lunchpauzeconcert plaats. Leerlinge Iris Wingbermühle krijgt de primeur. Met haar dwarsfluit speelt ze the Entertainer uit de film The Sting.

In mei wordt: “Harry’s House” opgevoerd, de eerste Emmaus-toneelvoorstelling waarin alle rollen door drie docenten worden gespeeld, onder de regie van Tine Apol. De leerlingen doen daarnaast improvisatietoneel.

Op 23 mei vindt ook de allereerste avondstrandwandeling plaats. 270 leerlingen en medewerkers gaan eerst met de bus naar Scheveningen en wandelen daarna over het strand naar Kijkduin. Daar staat natuurkundedocent Jan de Koning bij het kampvuur al klaar met de warme tomatensoep. 

Het Contactblad ouders-school met hoofdredacteur Harry Willemsen houdt op te bestaan. Nummer 63 zal als laatste nummer verschijnen.

 

1984 -1985                                                                              

Docent Nederlands Jan Kievenaar gaat op 26 oktober definitief met de VUT. Een markant docent met 37 onderwijsjaren achter de rug. Befaamd is zijn syllabus Gangen en Gangmakers, een leerboek waar veel oud-leerlingen ongetwijfeld nog van kunnen dromen. Jan krijgt een luisterrijk Muiderslotfeest aangeboden. ‘s Middags volgt er in de aula een drukbezochte receptie.

In november organiseert docent Engels Chris Breedveld met veel succes de eerste wijnproefavond op het Emmaus.  Eind december wordt de traditie van het Emmausfestival weer voortgezet.

Op zaterdag 26 januari wordt de eerste Open Dag gehouden. Het besluit om deze dag te organiseren valt niet bij iedereen in goede aarde en loopt daarom uit op een emotionele APV en felle discussies tussen personeelsraad en schoolleiding.

In januari komt de beroemde bergbeklimmer Ronald Naar een lezing met lichtbeelden geven. Hij is de tweede bedwinger van de Nanga Panbat, de op één na hoogste berg van de wereld. 

De nog niet zo bekende en daarom nog betaalbare cabaretier Hans Liberg treedt op in de aula met zijn flitsende muzikale voorstelling DADA. Daarna zal hij landelijk gaan doorbreken.

In februari wordt de fietstunnel onder de Capelseweg geopend. Later zal deze om graffiti te voorkomen, versierd worden met een aantal muurschilderingen, ontworpen en gemaakt door Emmausleerlingen. 

Begin april wordt de eerste triatlon gehouden. Winnaar is Ferdi van Engelen en de snelste leerkracht is docent economie Wiet van Roemburg.

Op 1 april treedt de HOS-nota in werking. HOS is een afkorting van Herziening Onderwijs Salariëring. In het kort komt het er op neer dat jongere leraren minder gaan verdienen dan hun oudere collega’s. Deze nota veroorzaakt veel onrust in onderwijsland en docententeams worden vanaf nu definitief gesplitst in voorhossers en nahossers.

In mei brengt de toneelgroep het stuk Het fantastische schoenlappersvrouwtje.

Omdat het aantal leerlingen maar blijft toenemen, worden er nog drie noodlokalen in de vorm van portocabines op het achterterrein geplaatst. Een poging om in de drukke trappenhuizen eenrichtingsverkeer in te voeren, loopt uit op een totale mislukking omdat leerlingen, zoals eigenlijk wel te verwachten was, per definitie niet om willen lopen.

 

1985 -1986

Het aantal leerlingen blijft maar stijgen. Daarom komen er in augustus weer vier noodlokalen bij. 

Gymnastiekdocente Margriet Brunsmann wordt met ingang van 1 augustus de vijfde conrector.

In klas 5VWO worden Wiskunde 1 en Wiskunde 2 officieel vervangen door Wiskunde A en Wiskunde B. Ook worden er studieklassen in de tweede klassen ingevoerd, als een van de resultaten van de docentenconferentie in Haamstede.

Geschiedenisdocent Henk Frijters wordt lid van de redactie van de schoolkrant. 

In januari gaat scheikunde-amanuensis Frans van Oers na 25 jaar trouwe dienst met de VUT. 

Aan de nieuwe conciërge Martin Bouwmans komt het verzoek om een grote vitrine te maken, die tot op de dag van vandaag op de B-verdieping te bewonderen is, gevuld met een aantal prachtige schaalmodellen van beroemde bouwwerken uit heel Europa. 

In de Boekenweek komt schrijfster Thea Beckman een lezing houden.

De toneelgroep verzorgt de voorstelling Alice in Wonderland, compleet met orkest en dameskoor. En de triatlon wordt op 17 juni vervangen door een biatlon, omdat er geen veilig fietsparcours meer kan worden uitgezet. 

Voor de eerste keer wordt het eindexamencabaret dit jaar door een aantal docenten georganiseerd. De reacties zijn lovend en de ook uitvoering van het Slavenkoor van Verdi is een succes.

Op 1 juni 1986 ziet Gijs Bakker zich door ziekte gedwongen om afscheid te nemen als rector en gaat met langdurig ziekteverlof. Hein van Asseldonk wordt waarnemend rector.

 

1986 -1987

Op 1 augustus bestaat de school 15 jaar en telt nu 1108 leerlingen. 

Het derde lustrum wordt in oktober gevierd met een reünie, een personeelsfeest in februari en een grootse feestdag in maart met het optreden van de bekende Novo-band.

Gijs Bakker wordt tijdens zijn ziekte nog steeds vervangen door Hein van Asseldonk en aardrijkskundedocent Jos Arends heeft nu het brugklasconrectoraat waargenomen.

Op 3 oktober viert docent Nederlands Matthijs van Welie zijn zilveren jubileum. Op dezelfde avond wordt er ook afscheid genomen van Elly van Koningsbrugge. Volgens goede Emmaustraditie is er weer een uitbundig feest georganiseerd met schitterende decors, een uitstekende catering en een paar fraaie sketches waarin docente Nederlands Rozanna van Doorn de hoofdrol speelt als punkmeisje uit 5HAVO. 

In oktober houdt de bekende Rotterdamse toneelspeler Pieter Lutz een drukbezochte lezing over theaterimprovisatie. 

In de Boekenweek wordt de schrijver Kees van Kooten uitgenodigd. Hij geeft een bruisende show, compleet met trompet en een handstand op een stoelleuning en leest natuurlijk ook nog voor uit eigen werk.

Een triest dieptepunt vormt op 29 maart het plotselinge overlijden van amanuensis Marten Foppen, een paar dagen na het lustrumfeest. Hij was de bescheiden man met de gouden handen.

In april wordt de Driestuiversopera door het schooltoneel onder de regie van dramadocente Ellen van Roosmalen uitgevoerd. Een orkest van 18 leerlingen onder leiding van Pieter Pieters brengt live de muziek van Kurt Weill. 

Vanwege voorgaande successen worden er opnieuw een biatlon en een strandwandeling georganiseerd.

Tenslotte verschijnt voor de eerste keer de Gele Gazet, de nieuwe nieuwsbrief voor alle medewerkers die, zoals de naam al doet vermoeden, op geel papier wordt uitgebracht.

Informatica heeft een eigen vaklokaal gekregen en wil nu meer de nadruk gaan leggen op programmeren in Logo en Pascal, tekstverwerken en het aanmaken van databases. De verouderde Spectrumcomputers zullen worden vervangen.

Discussies over het toelatingsbeleid zorgen af en toe voor een onaangename sfeer tussen de geledingen binnen de school.

1987 -1988

Omdat de school de instroom van nieuwe leerlingen nauwelijks meer kan verwerken, is er een leerlingenstop ingevoerd. Er mogen maar zeven in plaats van acht brugklassen worden gevormd. Leerlingen van katholieke basisscholen en leerlingen die al een broer of zus op school hebben of hebben gehad, krijgen voorrang. Deze leerlingenstop veroorzaakt grote beroering in het wervingsgebied en Emmaus zal daar nog een paar jaar veel last van hebben. 

Op 8 januari is de schrijver Boudewijn Büch als gast uitgenodigd. Hij is bezig met zijn nieuwste boek Brieven aan Mick Jagger. In de aula volgt een verhitte discussie over welke popgroep nu eigenlijk de beste is: de Beatles of de Stones. De laatste groep wordt natuurlijk tot winnaar uitgeroepen.

Op 8 februari gaan alle tweedeklassers een dagje langlaufen in de Ardennen. In totaal zitten ze bijna elf uur in de bus om een uur te kunnen langlaufen in de ondertussen gesmolten sneeuw.

In maart wordt een Franse Week gehouden, georganiseerd door de sectie Frans en de culturele commissie, met daarin een optreden van een chansonnier met de toepasselijke naam Frans Drijvers. Op 31 maart wordt de vierde biatlon gehouden. De grote winnaar is bovenbouwleerling Robin van der Velde. 

Half april worden de zeven D-lokalen op het achterterrein afgebroken en op 29 april wordt de eerste paal geslagen van de nieuwe vleugel waarin een grote overblijfruimte is gepland met daar omheen zeven leslokalen.

In het kader van kolderdag, een erfenis van Stella Matutina, wordt in april het hele gebouw ’s nachts door een groep examenkandidaten volledig ingepakt met lege rollen krantenpapier onder het motto Inpakken en … wegwezen. Helaas houdt tijdens het tweede uur een leerling een aansteker uit het raam met als gevolg dat een klein brandje voortijdig een einde aan het feest maakt. De dader krijgt bescherming van de conciërges tegen een aanval van boze examenkandidaten. 

In april brengt het schooltoneel de productie Kees de Jongen en op 27 mei wordt weer de traditionele strandwandeling georganiseerd. Verder is er in de maand mei nog de succesvolle actie “Monika moet blijven”. 

De administratie gaat dit jaar de leerlinggegevens invoeren in de nieuwe computer, ondersteund door Novell Advanced Network.

In dit schooljaar wordt ook de eerste Nacht van het Ei opgevoerd, die later op zal gaan in de Bandjesavond en in 1997 zal uitgroeien tot de succesvolle Nacht van de Muziek. 

Het nieuwe vak Kunstgeschiedenis wordt ingevoerd en er wordt een begin gemaakt met de kloosterweekenden.

Tenslotte wordt de directie uitgebreid met twee conrectoren: Jos Arends en classicus Ad Mostert. De conrectorsprocedure en de uiteindelijke benoeming geven grote commotie en verdelen het team in twee kampen. Mensen voelen zich miskend, beledigd, beschadigd en gepasseerd. 

Het conflict leidt tot het opstappen van de volledige docentenraad en daarbij raakt ook de MR op een dood spoor. 

Een aantal docenten richt de pré-commissie op en deze gaat zich beraden over de mogelijke oorzaken van het conflict. De commissie komt tot de conclusie dat er binnen de schoolleiding en het team sprake is van een uiteenlopende visie op de school en de positie van de schoolleiding. Er komt een advies om over te gaan tot een onderzoek naar een mogelijk nieuwe overlegstructuur. 

In juni neemt Gijs Bakker, door ziekte gedwongen, ontslag als rector. Zijn tomeloze inzet en hartverwarmende betrokkenheid hebben voor een groot deel bijgedragen aan de groei en bloei van onze school. Als dank daarvoor wordt hem de gouden Emmauspenning aangeboden. Zijn rectoraat wordt nu officieel overgenomen door Hein van Asseldonk. 

Bij de diploma-uitreiking komt er eindelijk weer eens een ouderwets eindexamencabaret onder de titel: Nou, doei he! Erg humoristisch en kritisch, met mooie liederen en het is duidelijk te merken dat er een talentvolle toneelgroep aan het werk is geweest met onder andere bijdragen van Michiel van Jaarsveld, Ingrid Cremers en Arlène Hoornweg.

Aan het eind van het schooljaar maakt een zestal markante medewerkers gebruik van de voor hen zo gunstige DOP- en VUT-regeling. Jan van Es, Jan van der Pluijm, Dolf Veerkamp, Koos van Vliet, Matthijs van Welie en Albert Weijers verlaten definitief het onderwijs.

 

1988 -1989

Op 29 augustus wordt de nieuwe vleugel opgeleverd, die de naam Binnenhof krijgt. Op de vloer is een prachtig labyrint aangebracht met een bijpassende steen als middelpunt. Deze steen wordt later weer weggehaald vermoedelijk vanwege het struikelgevaar.

Godsdienstdocent Wilko Bloem wordt benoemd tot nieuwe moderator. Op 4 november vindt het officiële afscheidsfeest plaats van de zes Doppers en Vutters. 

Een bij de aanvang van het schooljaar ontwikkeld plan om te komen tot een nieuwe overlegstructuur wordt door het team afgewezen, dus is er nog steeds geen docentendelegatie beschikbaar om in de MR plaats te nemen. Daarom gaat in het voorjaar een nieuwe commissie aan de slag om te proberen weer in overleg met elkaar te komen.

Verder wordt er een begin gemaakt met de eerste functioneringsgesprekken.

In januari wordt voor de tweede keer de Nacht van het Ei uitgevoerd in een uitverkochte aula. Op het programma staan onder andere een goochelact, pianospel, gitaarspel en een dans. De vijfde Open Dag heeft eind januari plaats. De traditionele biatlon wordt op 23 maart gewonnen door de veelzijdige docent Pieter Pieters.

In de Boekenweek komt Adriaan van Dis voorlezen uit zijn nieuwe boek Zilver. De Franse week van vorig jaar wordt opgevolgd door een Indonesische week. Op 20 april komt de bekende pater van Kilsdonk praten over religie en geloof.

Op 6 mei vertrekt 5VWO voor de eerste keer met de bus naar Boedapest. De reis duurt 23 uur en bij de grens met Oost-Duitsland is er een strenge grenscontrole die met een paar blikjes Heineken wordt versoepeld. Er wordt overnacht in sporthotel Lido en door leerlingen wordt er vooral gegeten bij de zeer goedkope Mac Donalds.

Op het programma staan onder andere bezoeken aan het Gellert-badhuis, de Staatsopera, een school en een turninstituut. Ook wordt er een bezoek gebracht aan een Hongaarse bruiloft op de poesta, waar de traditionele sterke drank in overvloed aanwezig is. Stoere Hongaarse ruiters vinden het erg leuk om met een Emmausmeisje achterop hun paard over de steppen te galopperen. De avonden worden voornamelijk doorgebracht in de nabijgelegen discotheek Rendez Vous. Opvallend is dat er voor het eerst geen enkel directielid in de staf zit. Het zal ook meteen de laatste keer zijn. 

Het schooltoneel heeft dit jaar De Kale Zangeres als productie.

En in mei is er alweer de zesde strandwandeling. 

De examenresultaten van vooral de HAVO laten te wensen over. Maar gelukkig hebben talentvolle leerlingen weer een erg goed examencabaret in elkaar gezet onder de titel: Samen weg

Op 5 juli stort tijdens de Provencereis een bus met 27 geslaagde Emmausleerlingen dertig meter diep in een ravijn bij de afdaling van de Mont Ventoux. Uit onderzoek blijkt dat het remsysteem dienst heeft geweigerd. Dankzij de stuurmanskunst van de chauffeur kan een ramp worden voorkomen. Er vallen veertien gewonden. Drie van hen worden na opname in een Frans ziekenhuis een paar dagen later per vliegtuig naar Rotterdam teruggevlogen.

 

1989 -1990

De actie Monika moet blijven uit mei 1988 heeft succes gehad, zodat Monika Plewinsky en haar familie in Nederland voor onbepaalde tijd een verblijfsvergunning krijgen.

Na elf jaar decanaat van Peter Herrewijn wordt natuurkundedocent Arti Bos zijn opvolger.

In dit schooljaar wordt het ongedeeld VWO omgezet in twee afdelingen: het ongedeeld gymnasium en het ongedeeld atheneum. Voor geïnteresseerde leerlingen wordt het vak Spaans ingevoerd. De lessen Lichamelijke Opvoeding worden vanaf dit schooljaar in blokuren gegeven. 

Nieuw is de structurele invoering van de kloosterweekenden voor leerlingen uit de bovenbouw. Ook nieuw dit jaar is dat alle schoolreizen zullen worden geconcentreerd in de meivakantie.

Op 1 januari komt er een algemeen rookverbod in de school en wordt het Smokers Paradise opgeheven. In de centrale hal wordt een rode gietijzeren Britse telefooncel geplaatst. 

Op 12 januari viert docent Nederlands Joop van der Gevel zijn zilveren jubileum en hij gaat daarna direct met de VUT. Joop zal de geschiedenis ingaan als de hofdichter van het Emmaus. Iedere belangrijke gebeurtenis is door hem vastgelegd in een gedicht. De vaardig kalligraferende hand van Hans Brouwer en een wissellijst zorgen daarna voor eeuwigheidswaarde. Verder heeft Joop op zijn zeer eigen manier jarenlang de notulen van de APV geschreven, bijvoorbeeld in de vorm van een verslag over een Kibboets waar kameraad Polman de leiding heeft. Op het Emmaus gaat het er in die tijd soms nog wat speels aan toe. 

In maart organiseren de sectie Engels en de Culturele Commissie een Britse week, compleet met een soldaat in een wachthuisje, een Engelse pub, een dartzaal, een originele doedelzakspeler op de gangen, English Breakfast en een echte Tearoom. 

In het voorjaar van 1990 komt na een langdurige impasse het overleg tussen personeel, bestuur en schoolleiding weer op gang. Dankzij de constructieve bemoeienis van een interne docentenraad worden zodanige uitgangspunten en spelregels voor het overleg geformuleerd dat er weer een personeelsraad kan worden gekozen die het overleg kan hervatten. Er is hoop dat het komende schooljaar ook de MR weer kan functioneren.

5VWO vertrekt in april voor de tweede keer naar Boedapest. Dit keer wel met een lid van de schoolleiding in de staf om een wakend oogje in het zeil te houden.

De Nacht van het Ei gaat met succes over in het Festival van het Ei.

In mei vindt de zevende strandwandeling plaats; het schooltoneel brengt het stuk Vrouwen aan de Macht.

1990 -1991

Het aantal leerlingen is met negen gedaald tot 1187 leerlingen. Het gebouw wordt weer wat krap, zodat nu structureel iedere ochtend minstens één klas moet worden thuisgehouden om in passend onderdak te kunnen voorzien.

Er wordt een stuurgroep opgericht die zich bezig gaat houden met de voorbereiding op het invoeren van de naderende Basisvorming. Verder komt er een algemeen kauwgomverbod binnen en buiten het gebouw. 

In oktober gaat 5VWO voor de derde en laatste keer naar Boedapest, terwijl de leerlingen van 4HAVO dan op survival gaan in de Ardennen.

In samenwerking met de GGD komt er een vaste schoolarts op school met een vast spreekuur.

En in november staat de school in het teken van de actie voor hulp aan het Disanka lyceum in Zaïre. Een logische voortzetting van de Malawi-acties in de jaren zeventig. Er wordt een bedrag van ruim 23.000 gulden bijeen gebracht.

Docente Duits Liesbeth Bitter viert haar zilveren jubileum. Zij is al vele jaren mentor van 4VWO. Voor het feest is de bekende cabaretier Jeroen van Merwijk uitgenodigd om een aantal liederen uit zijn nieuwste programma te komen zingen. Hoewel niet iedereen zijn teksten kan waarderen, oogst hij veel succes bij de overige aanwezigen.

Een nieuw initiatief van de commissie identiteit is: “ Zin in Kerst”. Later volgt ook nog: “Zin in Pasen”. En natuurlijk komt er weer een creatief Festival van het Ei. 

De ex-jezuïet Huub Oosterhuis wordt door de commissie identiteit uitgenodigd om een lezing te komen houden met als thema: De Bijbel, een boek voor jongeren

Verder is er in mei alweer de achtste strandwandeling; het schooltoneel speelt Trots en Vooroordeel.

Bij de diploma-uitreiking is er voor de laatste keer een erg leuk examencabaret met alweer een talentvolle groep examenleerlingen waaronder Cyrille Carréon en de broers Robert en Steffan Haans. Het thema is Scholierenleed en examenvreugd

Benieuwd naar de jaren die hierop volgden? Lees hier het Emmausverhaal | Deel 3 | 1991-2001

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *