Van oud-leerling naar docent: Wijnand Ruytenberg

In de rubriek ‘Van oud-leerling naar docent’ lezen we het verhaal van collega’s die op het Emmauscollege zijn gaan werken, nadat zij leerling op deze school zijn geweest. Waarom zijn zij weer teruggegaan naar deze plek? En hoe is het om collega’s te zijn met je oud-docenten? Deze week deelt Wijnand Ruytenberg, docent biologie/verzorging, zijn verhaal! 

Waarom heb jij als groep 8’er voor het Emmauscollege gekozen?

Ik vond dat er veel gebeurde tijdens de open dag. Een actieve school op verschillende gebieden, zoals cultuur, sport en wetenschap. Gelukkig zijn we als school nog steeds betrokken en actief of heel veel vlakken.

Wie was jouw favoriete docent tijdens jouw middelbare schooltijd en waarom? 

Voor mij was dat Ramon Steuns. Jammer genoeg werken wij nu niet samen. Hij liet mij inzien dat het vak biologie heel relevant is voor mens en maatschappij. Hij gaf les vanuit een bepaalde rust. Dat intrigeerde mij. Zeker ook omdat alle drukkere jongens in de klas hem ook mochten. Hij maakte altijd wat grapjes aan het begin van de les. Tijdens de uitleg was het dan muisstil en had ik echt het idee dat ik daar niet voor niks zat. Ik raakte gewoon echt gebiologeerd door zijn lesgeven.

Ben jij wel eens naar C4 gestuurd? Zo ja, wat had je uitgespookt? 

Een enkele keer, voor het schieten van een propje naar mevrouw Freijters (Frans) en nog eens voor het overschrijven vanuit een antwoordenboekje bij aardrijkskunde.

Wat voor type leerling was jij op school? 

Rustig. Vond het wel belangrijk om plezier te hebben op school. Zocht daardoor de gezelligheid ook wel op. Vooral in de bovenbouw kon ik het goed vinden met iedereen in de klas. Ik vond de sfeer goed en de docenten vriendelijk.

Welke kolderdag stunt werd er in jouw eindexamenjaar uitgehaald? 

Ik weet alleen nog dat er heel veel gegooid werd met wc-papier en eieren in de buurt van de wiskundelokalen A1 enz. Verder kan ik mij daar weinig van herinneren. Ik wilde denk ik gewoon lekker naar huis om buiten te gaan voetballen.

Wat is het meest bijzondere/grappigste/leukste dat jij hebt meegemaakt als leerling op het Emmauscollege?

Ik herinner mij nog stakingen tegen de verplichte 1040 urennorm. Scholen zochten elkaar op en kwamen met alle leerlingen naar andere scholen. Er werd gestaakt en er werd vrij gegeven. Alles bij elkaar had het vooral een grimmige sfeer. Er werd met stenen gegooid en er sneuvelde ramen. Ik hoopte al dat dat gebeurde, omdat er door de school dan vrij werd gegeven.

 

Welke opleiding ben je gaan volgen na je schooltijd?

Leraar biologie 2e graads aan de Hogeschool Rotterdam en de master leraar biologie 1e graads aan de Hogeschool Utrecht. Omdat ik beide heb afgerond ben ik nu bevoegd om in alle klassen les te geven.

Wat voor type docent ben jij? 

Een betrokken docent die enthousiast over zijn vak kan vertellen. Ik straal rust uit in de lessen en probeer ook vanuit die rust de leerlingen mee te krijgen. Ik word niet snel boos, maar vind het wel belangrijk om leerlingen te spreken als er naar mijn zin iets niet lekker loopt in de klas.

Wat is voor jou de meest opvallende aanleiding geweest voor het eruit sturen van een leerling?

Bellen, eigenlijk heeft het altijd met telefoons te maken.

Waarom ben je op het Emmauscollege gaan werken? 

Ik denk dat elke biologiedocent in Rotterdam wel op het Emmauscollege wil werken. De sfeer onder collega’s is heel goed en docenten blijven bij elkaar.

Hoe is het om collega’s te zijn met je oud-docenten?

Niets bijzonders, ze zijn als vrienden voor mij.

Is het Emmauscollege veranderd, sinds je hier eindexamen hebt gedaan? 

In mijn beleving niet. Er heerst nog steeds een aangename sfeer. Ik vind het goed en belangrijk dat we steeds meer een afspiegeling worden van een stadse school. Diversiteit maakt sterk. Ik kijk daarom uit naar een toekomst waarin er hopelijk nog meer plek is voor iedereen in de maatschappij en dat leerlingen zich zeer gerespecteerd voelen en niet worden beoordeeld op wie ze zijn of hoe ze zich uiten.

 

Vind je dit een leuke rubriek? Neem dan volgende week weer een kijkje op onze jubileumwebsite. Dan vind je het verhaal van een volgende collega.. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *